werkwijze creme of zalf maken en een basisrecept
Zorg dat je met schone materialen werkt.
Steriliseer het potje waar je de crème later in gaat bewaren minimaal 5 minuten
in kokend water. Voor de volledigheid doe ik daar dus óók de garde bij. Zet
het daarna ondersteboven op een schone theedoek.
Zet alles klaar en weeg je ingrediënten af. Ik
gebruik bijenwas van een lokale imker, dat moet eerst geraspt worden. Bijenwas
in korrelvorm werkt wat sneller. Je kunt de bijenwas raspen.
Verwarm de olie en smelt de bijenwas bij elkaar in
een pannetje au-bain Marie. (dwz. in een schaaltje boven een pannetje kokend
water waarbij het schaaltje het kokende water niet raakt. Voor het waterdeel
doe je hetzelfde.
Om goed tot een emulsie te komen is het 't best als zowel het
watermengsel als het oliemengsel een temperatuur bereikt van 70 graden C.
(Het is helemáál grondig om íets meer water af te
wegen dan het recept vraagt vanwege het verdampen, dan moet je het water dus
bij 70 C. nog een keer afwegen. Ik neem die moeite eigenlijk nooit, zóó nauw
komt het nou ook weer niet.)
Dan het leukste deel. Onder goed roeren voeg je
heel langzaam druppelsgewijs het warme water toe aan de warme olie. je ziet het
onder je ogen emulgeren!
Het dikt al behoorlijk op, en dat na pas een paar
minuutjes roeren. Uiteraard duurt dit bij grotere hoeveelheden wat langer omdat
die langer de temperatuur vasthoudt.
Kleine hoeveelheden koelen altijd sneller af, zorg
ervoor dat je sowieso pas toevoegingen zoals etherische olie of vitamines
toevoegt als de crème tot op kamertemperatuur is afgekoeld (in ieder geval
onder de 45 graden C.) Die kunnen namelijk niet goed tegen al te hoge
temperaturen.
Spatel het in een schoon potje, 4 weken houdbaar.
Het is maar een voorbeeld van hoe een recept in elkaar kan steken. Voel je vrij om het naar je eigen behoefte aan te passen. Maak het anders een keer en verander wat je niet bevalt.
Dit is ongeveer de hoeveelheid zoals op bovenstaande foto's. Méér dan genoeg voor bijvoorbeeld een gezichtscrème voor 2-4 weken. Dan kun je er zelfs nog een aantal keer droge schenen, ellebogen etc. mee insmeren. Kijk bij het overzicht van verschillende oliën om tot een eigen keuze te komen voor jouw crème of lotion. Het bepaalt onder meer namelijk ook of een crème licht, vettig, medicinaal, extra voedend etc. kan worden.
Omdat ik geen gebruik maak van officiële conserveermiddelen zorg ik meestal voor een vrij groot olie-aandeel. (namelijk, hoe meer water in het recept hoe instabieler het wordt.) Als het water-aandeel meer wordt voeg ik wel altijd vitamine C (ascorbinezuur) toe, wat het watergedeelte enigszins conserveert.
Meer olie resulteert ook in een wat vettere crème (ook afhankelijk van welke olie je gebruikt trouwens). Dat is niet altijd wenselijk voor een gezichtscrème die je 's ochtends op je gezicht smeert misschien (zelf vind ik dat wel meevallen), maar voor 's avonds en verder voor je lichaam is het ideaal.
-60 ml. vloeibare basisolie (of combinatie van verschillende basisoliën; of oliën en boters in een verhouding van ongeveer 90:10)
-30 ml. gedestilleerd water
-7 gram bijenwas
Optioneel: 3 druppels vitamine E
Optioneel: 5-10 druppels etherische olie
Zalf
Als we zalf maken op deze simpele wijze, dan laten we het water weg uit dit recept. De hoeveelheid bijenwas dient 1 tiende te zijn van het eindproduct.
Crèmes die langer houdbaar zijn
Deze crèmes worden aangevuld met een emulgator en een anti oxidant Zie hiervoor de meer uitgebreide receptuur.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Ik ben heel benieuwd of je deze informatie kunt gebruiken. laat het eens weten via deze reactie.