Online
recept om 65 mL 100% natuurlijke, beschermende én verzorgende crème te maken.
Print deze webpagina zelf of bestel de papieren versie door het artikel in uw
winkelmandje te plaatsen.
Janine heeft in het programma Koffietijd uitlegd hoe je zelf een basiscrème kan maken. Bekijk hier het fragment terug.
Janine heeft in het programma Koffietijd uitlegd hoe je zelf een basiscrème kan maken. Bekijk hier het fragment terug.
Benodigdheden
Ingrediënten
Vetfase:
- 20 mL plantaardige olie (amandel-, argan- of jojoba-olie) *
- 5 gram lamecreme emulgator
Waterfase:
- 40 mL Rozenbloesemwater **
- 15 druppels conserveringsmiddel Rokonsal
*Gebruik amandelolie voor de droge gevoelige huid, arganolie voor de normale huid en jojoba-olie voor de vette huid.
**Rozenbloesemwater heeft een zure pH-waarde en is daarmee zowel pH-huidneutraal als een uitstekende basis voor Rokonsal.
Eventueel
- 2 druppels etherische olie. Niet gebruiken bij een droge of gevoelige huid.
- 1 mL vitamine E, wanneer jojoba-olie gebruikt wordt is vitamine E niet nodig.
Materialen:
- thermometer
- bekerglas 50 mL
- bekerglas 100 mL
- roerstaaf
- warmtebron
- pan met laagje heet water
- spatel
- crèmepot of tube (met etiket)
- weegschaal of weeglepel
Ingrediënten
Vetfase:
- 20 mL plantaardige olie (amandel-, argan- of jojoba-olie) *
- 5 gram lamecreme emulgator
Waterfase:
- 40 mL Rozenbloesemwater **
- 15 druppels conserveringsmiddel Rokonsal
*Gebruik amandelolie voor de droge gevoelige huid, arganolie voor de normale huid en jojoba-olie voor de vette huid.
**Rozenbloesemwater heeft een zure pH-waarde en is daarmee zowel pH-huidneutraal als een uitstekende basis voor Rokonsal.
Eventueel
- 2 druppels etherische olie. Niet gebruiken bij een droge of gevoelige huid.
- 1 mL vitamine E, wanneer jojoba-olie gebruikt wordt is vitamine E niet nodig.
Materialen:
- thermometer
- bekerglas 50 mL
- bekerglas 100 mL
- roerstaaf
- warmtebron
- pan met laagje heet water
- spatel
- crèmepot of tube (met etiket)
- weegschaal of weeglepel
Werkwijze
1. Doe de ingrediënten van de vetfase in het grote bekerglas en het Rozenbloesemwater in het kleine bekerglas.
2. Zet beide bekerglazen in een pan met warm water (au-bain-marie) en verwarm de inhoud tot maximaal 60-65°C, roer af en toe met de roerstaaf tot de emulgator gesmolten is.
3. Haal beide bekerglazen uit de pan. Schenk de waterfase al roerend bij de vetfase. Doe dit bijna druppelsgewijs en onder voortdurend snel roeren met de roerstaaf. Doe altijd de waterfase bij de vetfase, nooit andersom! Klop stevig met de roerstaaf tot alles afgekoeld is en een gelijkmatige emulsie is ontstaan. Het kloppen kan even duren, geef niet te snel op.
4. Voeg conserveringsmiddel toe en meng.
5. Voeg de etherische olie als de rest is afgekoeld (omdat het anders verdampt). Roer totdat alles gemengd is.
6. Doe de crème met de spatel in de crèmepot. Vermeld de houdbaarheidsdatum en de ingrediënten op het etiket.
Aandachtspunten:
1. Werk nauwkeurig bij het afwegen van de grondstoffen.
2. Werk hygiënisch, dus zorg dat de materialen schoon zijn. Gebruik alcohol om de materialen te ontsmetten. Doe wat alcohol op een keukenpapiertje en wrijf hiermee de materialen in.
3. De crème is zonder conserveermiddel beperkt houdbaar (een paar dagen tot een week), met conserveermiddel ongeveer 2 maanden.
1. Doe de ingrediënten van de vetfase in het grote bekerglas en het Rozenbloesemwater in het kleine bekerglas.
2. Zet beide bekerglazen in een pan met warm water (au-bain-marie) en verwarm de inhoud tot maximaal 60-65°C, roer af en toe met de roerstaaf tot de emulgator gesmolten is.
3. Haal beide bekerglazen uit de pan. Schenk de waterfase al roerend bij de vetfase. Doe dit bijna druppelsgewijs en onder voortdurend snel roeren met de roerstaaf. Doe altijd de waterfase bij de vetfase, nooit andersom! Klop stevig met de roerstaaf tot alles afgekoeld is en een gelijkmatige emulsie is ontstaan. Het kloppen kan even duren, geef niet te snel op.
4. Voeg conserveringsmiddel toe en meng.
5. Voeg de etherische olie als de rest is afgekoeld (omdat het anders verdampt). Roer totdat alles gemengd is.
6. Doe de crème met de spatel in de crèmepot. Vermeld de houdbaarheidsdatum en de ingrediënten op het etiket.
Aandachtspunten:
1. Werk nauwkeurig bij het afwegen van de grondstoffen.
2. Werk hygiënisch, dus zorg dat de materialen schoon zijn. Gebruik alcohol om de materialen te ontsmetten. Doe wat alcohol op een keukenpapiertje en wrijf hiermee de materialen in.
3. De crème is zonder conserveermiddel beperkt houdbaar (een paar dagen tot een week), met conserveermiddel ongeveer 2 maanden.
- See more at: https://www.jojoli.nl/literatuur/recepten/recept-basiscr%C3%A8me-maken#sthash.13nd9h2E.dpuf
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Ik ben heel benieuwd of je deze informatie kunt gebruiken. laat het eens weten via deze reactie.